İlk defa mı kontakt lens kullanıyorsunuz?

Sert lens mi yoksa yumuşak mı? Günlük tek kullanımlık kontakt lenslerden mi yeniden kullanılabilenlerden mi? Piyasada bulunan çok çeşitli kontakt lens arasından nasıl seçim yapıyorsunuz? Piyasada bulunan faklı kontakt lens tipleri arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacağız.

İlk defa mı kontakt lens kullanıyorsunuz?

Neredeyse herkes kontakt lens kullanabilir. İlk defa kontakt lens kullanacaksanız ilk adım bir göz doktoruna gitmektir. Randevuda kontakt lensler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Göz doktorunuz gözlerinizi muayene ettikten sonra gözlerinize uygun kontakt lens kullandığınızdan emin olacaktır.

Kontakt lens nedir?

Kontakt lensler görme kabiliyetinizi düzeltmek için doğrudan göze takılan küçük, ince, optik lenslerdir.

Aşağıdakiler gibi yaygın göz kusurlarını düzeltmek için kontakt lens kullanabilirsiniz:

 Miyop (Uzağı görememe)
 Hipermetrop (Yakını görememe)
 Astigmatizm
 Presbiyopi

Farklı kontakt lens türleri nelerdir?

Piyasada bulunan çok farklı türlerde kontakt lense bağlı olarak aklınız karışabilir. Kontakt lensleri üretildikleri malzemeye (sert ya da yumuşak) ya da kullanılma sürelerine gore gruplayabiliriz (kullanma çizelgesi).

Kontakt lensler göz doktorunuz tarafından görüş bozukluğunuza bağlı olarak reçeteye yazılabilir (miyop, hipermetrop, astigmatizm, ya da presbiyopi).

Sert lens mi yumuşak lens mi?

Günümüzde kullanılan kontakt lenslerin çoğu yumuşak ya da sudan yapılmış (bu şekilde yumuşaklıklarını muhafaza ederler) anlamına gelen “hidrofilik”dir. Yumuşak lensler, çok incedir ve oksijenin göze ulaşmasını sağlayan geçirgen malzemelerden yapılır. Günümüzün gelişmiş kontakt lens teknolojisi, daha önce kullanılan sert lensleri ortadan kaldırmıştır.

3 tür yumuşak kontakt lens bulunmaktadır:

Miyop ve hipermetrop için kontakt lensler

Bunlar küresel lenslerdir. Temel görme bozukluklarından olan uzağı görememe (miyop) ve yakını görememe (hipermetrop)

Astigmatizm için kontakt lensler

Bunlar kabarık lenslerdir. Gözün düzensiz yüzeyini dengeleyerek astigmatizmi düzeltir.

Presbiyopi için kontakt lensler

Bunlar çift odaklı ya da çok odaklı kontakt lenslerdir. Presbiyopiyi (yakın mesafede odaklanma yetersizliği) düzeltmek için kullanılırlar.

Yorum bırakın